Kingokoret fra Færøerne

”De kunne stjæle vores kirke, men vores tro og vores salmesang kunne de ikke tage fra os”.

Sådan forklarer sangerne i Kingokoret selv, at de stadig synger Kingos oprindelige salmer, som de har lydt fra dengang, danske præster førte dem til Færøerne sammen med Kingos Salmebog. Præsterne døde eller forsvandt, og der var hverken noder eller orgler i de små bygder, så man sang efter hukommelsen fra fædre til sønner. Til gudstjenester, når man begravede en død, drog ud på det farefulde hav eller til fjelds for at røgte får. I Tjørnuvik forsvandt også kirken, for myndighederne besluttede i 1858, at den skulle bæres i småstykker over fjeldet til nabobygden Saksun. I Tjørnuvik fortsatte man så bare med at synge privat til gudstjenester rundt om i hjemmene.

Påskedag var der Påskekoncert i kirken ved Kingokoret. Her blev der fortalt om den særlige færøske sangtradition, hvor Kingo var i centrum. Efter koncerten var der færøsk – dansk kædedans og folkedans på plænen foran Præstehøjskolen anført af Kingokoret og Tønderegnens folkedansere.

Her et par glimt fra dagen!