Løgumkloster Kirke og Sogn

Klosteraften i Dormitoriet

27/03 2019 kl. 19:30

v. Brian Patrick McGuire

Bernard af Clairvaux og cistercienserne - dannelsen af det kristne Europa i middelalderen og i dag.

 

Brian McGuire skriver om sit foredrag:
Takket være Løgumkloster kirkes omdannelse efter middelalderen til sognekirke er en af middelalderens smukkeste teglstenskirker blevet bevaret til vor tid.

Efter den sidste restaurering fremtræder bygningen lyst og indbydende. Hermed kan vi tænke over den klosterorden, der skabte stedet, cistercienserne. De kaldte det "Locus Dei", Guds sted. og de var efterkommere af den markante skikkelse, Bernard af Clairvaux.

Bernard blev aldrig mere end abbed, men i årene mellem 1125 og hans død i 1153 var han en central skikkelse ikke alene i cistercienserordenen, men også i den reformerede kristendom, som påvirker os den dag i dag.

Jeg har kaldt ham den første europæer, fordi Europa handler om tro på en kærlig Gud og menneskehedens vej til den Gud. Vores Europa i dag er mere verdsligt end Bernards var, men vore kirker og vort sprog er fyldt med erindringen om en Gud, som elsker os.

Bernard prædikede denne Gud ikke alene til sine munke, men til et europæisk publikum. Derfor tager vi til Bernards klostre i Frankrig, for at komme tættere på en tidlig etape i det kristne Europas fødsel.

 Brian Patrick Mcguire  Loegumkloster Kirke 8015933
Brian Patrick McGuire        Bernard af Clairvaux