Løgumkloster Kirke og Sogn

Filmaften

21/02 2018 kl. 19:30

Stefan Zweig: Farvel til Europa (2016) - Instr.: Maria Schrader

Filmen fortæller om den østrigske forfatter Stefan Zweigs sidste tid under 2. Verdenskrig. Som jøde følte han jorden brænde under sig og flygtede derfor til Nord- og siden Sydamerika, hvor han til sidst i desperation over Europas triste skæbne valgte at begå selvmord i 1942.

Ja, er livet værd at leve, når fremtidsudsigterne ser så vanskelige og håbløse ud? Det kan blive et spørgsmål også i dag for hver af os personligt, men det kan også blive et spørgsmål for os alle, kollektivt, for hvor er der dog meget, der truer med at fordærve eller ødelægge vores verden - atombomber, forurening, klimaændringer, dyre- og insektarters forsvinden, flygtningestrømme, kriminalitet og økonomisk sammenbrud. Vil vi flygte fra det eller blive og tage kampen op? Og hvis vi gør det - hvorfor gør vi det så, hvad er det, vi tror og håber på og sætter livet ind på - Det er dette grundlæggende eksistentielle valg, filmen handler. Stefan Zweig kunne skrive dramatisk og medrivende (læs f.eks. hans "Stjernestunder" eller "Skaknovelle"), men han havde ikke viljen til at gøre sig eget liv til et drama, f.eks. ved at bruge sine evner til modangreb mod det, der truede Europas eksistens.

Peter Schepelern skriver i filmmagasinet "Ekko": "Tysk portrætfilm er en undergangsfortælling om en af mellemkrigsårenes største forfattere. Og en mindelse om dengang for ikke så længe siden, hvor Europa ikke var et sted, man flygtede til, men fra."

Finn Rosenberg

Entré kr. 50

Klik på plakaten og se trailer!

Farvel Til Europa Plakat